Ote arkeen: Tarjoa apua oikeaan ongelmaan, Salo
Ajankohta
2.10.2018
Paikka
Musiikkiopiston Hilkansali
Vilhonkatu 2, 24100 SALO
 
Viimeinen ilmoittautumispäivä
Kohderyhmä
Järjestäjä
Mielenterveyden keskusliitto ry
Lisätiedot
Asiakas ei taaskaan tullut ajoissa. Tai tuli - vääränä päivänä, väärään aikaan. Levottomana, hoitamattomien asioiden ja vaeltavien ajatustensa kanssa juuri silloin, kun pitäisi keskittyä lomakkeisiin.
Kyse ei ehkä olekaan välinpitämättömyydestä, laiskuudesta tai huolimattomuudesta. Mielenterveyshäiriöt vaikuttavat suuresti toimintakykyyn arjessa. Sairauden vuoksi jo liikkeelle lähteminen voi pelottaa ihmistä niin paljon, ettei hän pysty astumaan bussiin. Rutiinien luominen vaatisi voimia, joita ei juuri nyt ole.

Kun toimintakyvyn taso laskee riittävästi, ihminen on työkyvytön. Jos toimintakyvyn tasoa ja työkyvyttömyyttä ei tunnisteta, ihminen ohjataan helposti vääriin palveluihin. Se, miten toimintakyvyn taso määritellään palveluviidakossa, vaikuttaa moniin asioihin yksittäisen ihmisen elämässä, erityisesti talouteen.
Järjestelmän rattaissa keskitytään helposti pelkästään työkyvyttömyyteen. Ajaudumme toteamaan sen toistuvasti ilman jatkosuunnitelmaa tai emme tunnista sitä oikea-aikaisesti ollenkaan. Samalla ihmisen aito kohtaaminen unohtuu.
Miten ihminen itse määrittelee toimintakykyään tai millaista tukea hän ehkä tarvitsisi? Olemmeko osanneet ohjata hänet oikeiden etuuksien piiriin? Mikä tukisi arjen sujuvuutta. Entä jos aikanaan aloitetut, ja työkyvyttömyyden vuoksi keskeytyneet opinnot eivät etenee vielä kymmenen vuodenkaan päästä - olisiko lupa muuttaa suunnitelmaa ja asettaa uusia tavoitteita? Kuka auttaisi uuden elämän suunnittelussa?

Oikeisiin asioihin tarttumalla ja niitä tukemalla paluu työelämään psyykkisen sairauden jälkeen on nopeampaa. Jos toimintakykyä ja todellista avun tarvetta ei tunnisteta, kaikki tarjotut palvelut ja tehdyt jatkosuunnitelmat ovat aina asiakkaan kannalta vääriä.

Tule mukaan kuulemaan Mielenterveyden keskusliiton neuvontapalveluiden pitkäaikaisia kokemuksia aiheesta ja osallistumaan keskusteluun.

Paikka: Hilkansali, Vilhonkatu 2, 24100 Salo
Ajankohta: 2.10
Kellonajat: 14.00-15.30
Kenelle: Ammattilaiset, jotka työssään pohtivat ihmisten toimintakykyä ja työkykyä
Kouluttaja: Milla Ristolainen, neuvontatyön koordinaattori, sosionomi YAMK, Mielenterveyden keskusliitto
Huom! Ei tarvita ennakkoilmoittautumista. Riittää kun tulet vaan.